Laatste nieuws

Wereldgozers trainen bij de Soccer Academy Eindhoven

Vier jongens die in het voorjaar van 2024 deelnamen aan Wereldgozers in Eindhoven zijn gaan voetballen in een aparte trainingsgroep bij VV Gestel. Nu sporten er 16 jongens en wordt er al nagedacht over een tweede groep. Hoe kan Wereldgozers MDT met een goed functionerend netwerk en betrokken mensen zo’n indrukwekkende spin-off behalen? Projectleider Imke Marks, sportregisseur Jasper van Hoof en NT2-docent Remi Schmidt vertellen over hun succesvolle samenwerking.

Wereldgozers Eindhoven
Imke Marks, projectleider Wereldmeiden-Wereldgozers MDT in de gemeente Eindhoven begeleidde in het voorjaar van 2024 een groep Wereldgozers. De groep bestond uit 25 jongens: 14 deelnemers (statushouders) en 11 buddy’s (Nederlandse jongeren). Tijdens de sportcarrousel mochten deelnemers en buddy’s samen 10 weken lang elke week een andere sport uitproberen. Deelnemers besloten samen met hun buddy’s door te gaan met fitness, MMA, basketbal, boksen en voetballen. 23 jongens haalden de eindstreep en ontvingen hun MDT-certificaat.

Samenwerking
Voor elk Wereldgozers- of Wereldmeidenproject is goede lokale samenwerking essentieel. Imke besloot voor de organisatie van sportactiviteiten contact op te nemen met Eindhoven Sport en kwam uit bij sportregisseur Jasper van Hoof, sportregisseur Strijp en Centrum. “Als sportregisseur ben je een verbinder”, omschrijft Jasper zijn functie. “Ik begeleid, ondersteun en adviseer de clubs in mijn werkgebied.”
Remi Schmidt, is niet alleen mentor en NT2-docent op Summa. Hij heeft ook ‘buitenschoolse activiteiten’ in zijn werkpakket. Voor de sportactiviteiten zocht Remi samenwerking met Eindhoven Sport. Voor de ‘anderstalige’ studenten werden sportdagen georganiseerd, waarna een aantal jongeren aangaf te willen leren zwemmen. Er werden zwemlessen bij zwembad ‘de Tongelreep’ georganiseerd en de samenwerking intensiveerde. Projectleider Imke kon met Wereldmeiden en Wereldgozers zo aanhaken bij deze bestaande samenwerking. De buddyrol werd vervuld door eerstejaarsstudenten maatschappelijke zorg, die op een locatie van Summa in de buurt studeren. Voor hen is het een waardevolle praktijkervaring. Plus, plus, plus, plus, … de basis voor een vruchtbare samenwerking was gelegd.

De plus voor de jongeren
Er is veel contact tussen Imke en de docenten Lieke Pelzer en Remi Schmidt van Summa. De docenten investeren in hun relatie met de jongeren, zijn iedere week aanwezig bij de sportactiviteiten en houden ook op school vinger aan de pols bij de buddy’s en bij de deelnemers. “Bij Wereldmeiden-Wereldgozers MDT zijn de deelnemers lekker aan het sporten, het geeft ze een tijdverdrijf en de mogelijkheid om even lekker te ontspannen”, zegt Remi. ”Ze sporten samen met Nederlandse jongeren, waardoor ze veel over Nederland leren en oefenen met de taal.” Niet onbelangrijk voor een NT2-docent! Remi stopt er veel tijd in, maar vindt het absoluut de moeite waard.
Deelnemen aan het project is voor de buddy’s van maatschappelijke zorg wel even spannend. Ze worden actief uitgedaagd om contacten aan te gaan met de nieuwkomers. “Een beetje coaching is wel nodig”, aldus Remi. “Beide groepen jongeren moeten over een drempel heen. Sport is daarvoor een geschikt middel. De sport is laagdrempelig.” Om dat proces te sturen is een paar derdejaarsstudenten naast de buddy’s gezet. “Veel deelnemers hebben veel meegemaakt. Sommige jongeren komen uit een oorlogsgebied en daarvan woont een deel zonder familie in Nederland.”

Duurzaam lidmaatschap
“Als club moet je er goed op ingericht zijn om deze jongens op te vangen”, sluit sportregisseur Jasper hierop aan. “Na afloop van het Wereldgozersproject ging ik dus op zoek naar een geschikte club voor vier jongens die lid wilden worden van een voetbalvereniging. Je hebt goede trainers nodig, die goed met jeugd overweg kunnen.” Hij kwam uit bij VV Gestel en de daar gevestigde voetbalacademie (SAE). Met ondersteuning vanuit het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Volwassenenfonds (18+) konden de jongeren lid worden van VV Gestel. Om de jongeren en hun ouders eerst kennis te laten maken met de sportcultuur in Nederland, trainen ze in een aparte groep, in een veilige omgeving met kwalitatief goede trainers van de voetbalacademie. Het is een groot succes. Er trainen nu wekelijks 16 nieuwkomers. De trainers houden op een namenlijst bij wie er wel en niet is, aangevuld met foto’s, zodat duidelijk is wie, wie is. Zij hebben een kort lijntje met Remi, zodat hij waar nodig of wenselijk kan informeren en begeleiden.
Jasper: “De vraag is of de jongens ook komen als de trainingen ’s avonds zijn en als het koud is in de winter. We willen ze daarom eerst laten wennen en de jongens die voldoende gewend en gedisciplineerd zijn, langzaam verspreiden over verschillende verenigingen.” Om de jongeren interessanter te maken voor andere verenigingen, worden ze gestimuleerd om deel te nemen aan een opleiding tot scheidsrechter of tot spelleider bij de jongste groepen. Dan kunnen ze iets terugdoen voor de club.

Extra ondersteuning nodig
“Nu zijn we met een opstap richting zwemmen en voetbal begonnen, maar het zou ook met breakdance kunnen. Daar is ook interesse voor. En bij de voetbalgroep komen steeds meer jongeren, dus daarmee beginnen we een tweede groep”, blikt Jasper vooruit.
Imke is er helemaal blij mee: “Mooi hè, als het project Wereldgozers er niet was geweest, was de trainingsgroep bij VV Gestel en de spin-off niet ontstaan.” Dat bevestigt Remi: “Omdat deze jongeren net in Nederland zijn, kennen ze de weg niet zo goed. Zonder deze ondersteuning was het, denk ik, voor de meesten moeilijk om hun weg naar een sportvereniging te vinden.”

Meer info: www.wereldgozers.nu