Huis voor Beweging breidt per 1 maart haar scholingsaanbod uit, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij. Een energieke alliantie met het doel nóg beter in te spelen op de actuele problematieken op de werkvloer. Omgaan met agressie, veiliger werken en tegengaan van grensoverschrijdend gedrag zijn de thema’s van het nieuwe aanbod.
“Zowel Huis voor Beweging als het NIVM hebben ‘leren door te doen’ en de inzet van ‘sport en bewegen als middel’ centraal staan in hun aanbod. Er is sprake van win-win”, licht Monique Hampsink de keuze voor deze nieuwe samenwerking toe. “Huis voor Beweging heeft een stevig partnernetwerk in de zorg en sport en in het onderwijs, welzijn en bedrijfsleven. Het NIVM heeft interessante trainingen, die goed aansluiten op ons aanbod. Een mooie basis om vanuit onze overeenkomstige visie meer professionals te bereiken en op maat te bedienen. We hopen met deze samenwerking nog meer bij te dragen aan plezier, succes en balans op de werkvloer.”
“In het scholingsaanbod, waarbij bewegend leren centraal staat, gebruiken we waarden en werkvormen afkomstig uit vechtsporten en weerbaarheidstraining”, vertelt Wouter Schols van het NIVM over de nieuwe trainingen. “Dat is een wat specifiekere benadering en daardoor een mooie aanvulling op het aanbod van Huis voor Beweging, terwijl de kern van wat we doen gelijk is; Mensen het plezier en de kracht van bewegen laten ervaren. Vanuit het NIVM hebben we jarenlange ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van vechtsporttak overstijgende interventies en scholingen. Hierbij komen we niet alleen tegemoet aan de enorm groeiende populariteit van de vechtsporten, maar ook aan de effectiviteit van vechtsport als pedagogisch instrument voor uiteenlopende doelgroepen.”
De bokshandschoen als middel én treffend metafoor.
Twee nieuwe trainingen vormen de start van de samenwerking. Stay Cool under Pressure (SCUP) is een praktische training voor bijvoorbeeld (werknemers van) zorg-, welzijn- en veiligheidsorganisaties, die medewerkers leert omgaan met onveilige situaties op het werk en hoe het is om vanuit een dreigende situatie op de juiste manier te handelen. In de training #NOTME leren we werknemers signalen herkennen die kunnen voorkomen dat je in een ongewenste of onveilige situatie belandt. En mocht iemand daarin toch terechtkomen, zorgen we dat hij/zij de juiste tactieken in huis heeft om adequaat te reageren. Deze effectieve en waardevolle training is ontwikkeld in samenwerking met Mark de West, schrijver van het boek #NOTME.
Deze trainingen helpen medewerkers op een directe no-nonsense manier bij het vergroten van hun zelf oplossend vermogen, mentale en fysieke weerbaarheid, plezier op de werkvloer en het samen (kunnen) presteren.