Laatste nieuws

Maatschappelijk ondernemen met de BeweegKuur GLI

Door: Willie Westerhof
NL ACTIEF Preventiecentrum Leef! Sportcentrum Olst-Wijhe, gooide 4 jaar geleden het roer om, investeerde in maatschappelijk ondernemen, verdubbelde het aantal leden en zag de omzet groeien. In april startte Leef! met de BeweegKuur GLI en verwelkomde al in oktober de derde groep enthousiaste deelnemers. De GLI verbindt een nieuwe doelgroep aan de onderneming en daar wordt uiteindelijk iedereen beter van, is de filosofie van Leef!.

Leef! is in 4 jaar tijd meer dan verdubbeld van 500 leden naar 1.100 leden. “En dat is omdat we onze visie omgegooid hebben. We maken tegenwoordig een uitgebalanceerde afweging tussen sociale en economische aspecten in de bedrijfsvoering”, aldus Michel Vierwind, salesmanager en coördinator van de BeweegKuur GLI bij Leef!. “We zijn ons gaan richten op maatschappelijke mogelijkheden, met waardevolle resultaten op de langere termijn. We willen af van het commerciële sportschool-imago en doorgroeien naar een vitaliteitscentrum. ‘Vitaliteit’ omhelst alles en heeft de toekomst, naar ons idee.”
De blik van de organisatie is tegenwoordig veel meer naar buiten gericht. Gericht op samenwerken, het creëren van nieuwe netwerken en het binden van nieuwe doelgroepen. Daarin investeert de organisatie heel bewust, bijvoorbeeld door een ruimte in het centrum gratis beschikbaar te stellen voor een maatschappelijk project als Cool 2B Fit. Vierwind: “Laat ze hier lekker bewegen met die kids. Daar hoeven we geen geld voor. Ik investeer liever in mensen, dan in advertenties. Het positieve persoonlijke verhaal van deelnemers en leden rendeert uiteindelijk beter.”

Overgewicht, maatschappelijk probleem
Wijhe ligt in een vergrijzend gebied en meer dan de helft (54%) van de inwoners tot 65 jaar heeft overgewicht. Vanaf 65 jaar is dat zelfs bijna 60%. Vanuit de gemeente Wijhe ligt de focus steeds meer op de samenwerking tussen zorg en sport en het terugdringen van overgewicht. Vierwind vroeg de beleidsmedewerker Sport, die ook Zorg in haar pakket heeft, om de BeweegKuur GLI te introduceren in een maandelijkse vergadering met de huisartsen. “Zo zijn we bij de huisartsen binnengekomen en zij hebben nu al 43 mensen naar de BeweegKuur GLI doorverwezen. Het is een kwestie van handig manoeuvreren. Die ingangen moet je zelf zoeken, ze komen niet naar jou toe.” Het is momenteel zo ver dat de rollen zijn omgedraaid. “De gemeente klopt nu ook met vragen bij ons aan”, grijnst Vierwind.

Bewuste keuze voor BeweegKuur GLI
De keuze om te starten met de BeweegKuur GLI is een logische keuze vanuit de nieuwe visie van Leef!, de overgewichtcijfers in Wijhe en het beleid vanuit de gemeente. “Van de drie GLI’s (Cool, Slimmer en de BeweegKuur), sluit de BeweegKuur het beste aan op de interventie ‘Leven zonder overgewicht’ van FitVak!, die wij sinds 2014 ook aanbieden. In die interventie kan je mensen wel meer individueel begeleiden, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Het kost deelnemers €800,- per half jaar. Deelnemers aan de BeweegKuur GLI kunnen deelnemen aan een soortgelijk programma, dat door de zorgverzekering wordt vergoed. Daarmee bereik je dus een andere doelgroep”, beargumenteert Vierwind de keuze. “Toch zijn er mensen die liever €800,- euro betalen, omdat ze echt niet mee willen doen aan de groepsbijeenkomsten van de BeweegKuur GLI. Het voordeel van de GLI is echter dat we in een tweejarig programma veel beter aan een duurzame gedragsverandering kunnen werken. Door beide programma’s aan te bieden proberen we voor iedereen een passend aanbod te realiseren”, vult beweegdeskundige Marcel Oosterbroek aan.

Onder één dak
Leef! is een NL Actief preventiecentrum Obesitas-Pre Diabetes dat alle knowhow voor het implementeren van de BeweegKuur GLI in huis heeft. De GLI Leefstijlcoach werkt als sportinstructeur bij Leef! en in het gebouw zijn ook een fysiotherapeut en diëtist gevestigd. Vanaf het moment van doorverwijzing door de huisarts biedt Leef! een gereduceerd GLI abonnement aan voor een half jaar onbeperkt bewegen in het sportcentrum. Elke deelnemer krijgt een Inbody scan, waarmee beweegdeskundige Oosterbroek heel accuraat de samenstelling van het lichaam meet. Als blijkt dat de onder extremiteit onderontwikkeld is, dan komt de nadruk in het op maat gemaakte trainingsschema te liggen op het trainen van de benen. De deelnemers ontvangen hun trainingsschema in een app en kunnen alle aanpassingen direct zien en opvolgen. Zijn er extreme klachten, dan wordt de fysiotherapeut in het gebouw geraadpleegd, die soms een advies geeft, het trainingsschema aanpast of indien nodig de deelnemer eerst in behandeling neemt. Oosterbroek geeft een voorbeeld: “Ik had laatst een intake met iemand die aangaf waarschijnlijk een frozen shoulderte hebben. Ik heb de fysio erbij geroepen, bij wie de deelnemer direct in behandeling is gegaan. Een week later komt die meneer heel gelukkig binnenlopen en complimenteert ons met de aanpak. Dat doet mij deugd. Het geeft mij voldoening en motivatie om meer deelnemers te helpen.”
Alle professionals die bij de GLI zijn betrokken werken in hetzelfde monitoringssysteem en kunnen van alle cliënten de voortgang volgen, aanvullen en aanpassen. Oosterbroek: “Die drie pijlers van de BeweegKuur GLI, bewegen, voeding en gedragsverandering, zijn gewoon heel belangrijk! Drie verschillende mensen gaan met je bezig, dat betekent drie verschillende benaderingen en daarvan sluit altijd wel iets of iemand aan. Als ik iets signaleer, waar de leefstijlcoach iets mee zou kunnen doen, dan zorg ik dat ik hem informeer en vice versa. De lijntjes zijn hier zo kort. Dat werkt heel prettig”.

Verdienmodel
Vier jaar geleden werkte er een vrij groot team , met veel parttimers bij Leef!. Nu werkt er een kleiner, hechter team van goed gekwalificeerde instructeurs, dat veel meer verbonden is met het bedrijf. De mensen die bij Leef! bewegen, ontmoeten altijd dezelfde betrokken mensen. Een ander type mensen dan men binnen een fitnessorganisatie verwacht. Monique Hampsink van Huis voor Beweging, die eigenaar is van de BeweegKuur GLI, ziet dat ook: “Er wordt hier ingezet op kwaliteit, de binding met de leden en op de groepsbinding van de leden onderling, zodat de mensen zich veilig voelen om aan hun gedrag en gewicht te werken. Daardoor komen de mensen terug en dat is goed voor de onderneming.” “Klopt, dat is ons verdienmodel”, legt Vierwind uit. “Bij de start van de BeweegKuur GLI leveren wij erop in, doordat we de Inbody scan gratis uitvoeren en het eerste half jaar een abonnement tegen een gereduceerd tarief aanbieden. Dat vinden we niet erg, want na dat eerste half jaar hopen we dat de deelnemers bij ons blijven bewegen en een gewoon lidmaatschap nemen, maar ze kunnen er ook voor kiezen ergens anders verder te sporten. Dat leggen we aan het begin duidelijk uit.” Maar het gaat nog verder dan dat. Het vertrouwen dat mensen in de onderneming hebben, werkt ook door naar de zorg. Oosterbroek: “Hier heeft de eerstelijnszorg duidelijk belang bij de verbinding met sport. Deelnemers krijgen complimenten van de huisartsen…. en wij ook! Huisartsen zien hun cliënten gezondere keuzes maken, bewuster naar buiten treden en zien dat het isolement van de mensen afbreekt”.

De opbrengsten
Volgens Vierwind en Oosterbroek heeft vier jaar investeren in maatschappelijk ondernemen en het omarmen van de Beweegkuur GLI veel goeds gebracht. Hieronder een greep uit de opbrengsten:

  • Een team betrokken instructeurs, dat de juiste zorg kan leveren en voldoet aan de kwaliteitsstandaard voor preventiecentra van NL Actief ;
  • Een ‘allesondereendak-oplossing’ met korte lijntjes richting para-medici;
  • Een ingezette imagoverandering van Sportschool naar ‘Vitaliteitscentrum’;
  • Een laagdrempelig en inclusief centrum dat middenin de gemeenschap staat en voor iedereen een aanbod op maat heeft;
  • Sterke netwerken in de sport én in de zorg, gebaseerd op wederzijds vertrouwen;
  • Regionale uitstraling (deelnemers aan de BeweegKuur GLI komen uit een groter gebied);
  • Een toekomstbestendige onderneming.

En natuurlijk 44 deelnemers aan de BeweegKuur GLI, die hard werken aan het veranderen van hun stijl en successen boeken. De deelnemers bewegen drie keer per week en nemen deel aan de groepsbijeenkomsten met de diëtist en de leefstijladviseur. Oosterbroek: “Ik hoor in het leefstijlonderdeel dat mensen in de supermarkt bewuster inkopen en etiketten zijn gaan lezen. Thuis zetten ze ongezonde voeding achter slot en grendel”.
“En de resultaten van de eerste groep liegen er niet om: min 12 kilo en 6% vetvermindering! Dat is waar we het voor doen”, voegt Vierwind er aan toe.

Aanbevelingen
Op de vraag wat men preventiecentra die met de GLI willen beginnen aanraadt, luidt het antwoord: “Dat ze contact met ons opnemen, zodat we ze kunnen helpen. Kijk niet alleen naar opbrengsten op de korte termijn, maar ga als maatschappelijk ondernemer aan de slag, durf out of the box te denken en investeer in het opbouwen van een netwerk. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van”.